marți, 7 ianuarie 2014

Mirosul amintirilor

Parfumul amintirilor

“atatea minciuni si atat de multe ganduri nerostite”

Isi mai aminteste cineva  de cartile demult citite. De cartile copilariei cu desenele lor calde in nuante sepia. De editurile “Ion Creanga” sau “ Pentru toti”. De cartile primite ca premiu, mari, subtiri, pe care scria cu majuscule, “versal”, numele tau. Ieri imi cautam ceva prin pod si intr-o cutie am dat de cateva din cartile copilariei. Le-am luat trezindu-mi o mare emotie. Am dat de superbul parfum al cartilor, de superbul parfum al amintirilor. Oare cum au rezistat deselor, prea deselor mutari ale vietii. Ale vietii de militar.
Parca simti. Iar parfumul amintirilor este o emotie, o mare emotie. Si ce poate fi mai emotionant decat amintirile trecute. Emotiile care ne insoreste zilele, albeste noptile si insoteste viata. Iar daca nu putem lungi viata, sigur o putem face mai frumoasa. Afara aerul miroase a primavara. Vreme inselatoare care anunta viitoarele profunde schimbari. M-as mira ca iarna sa-si lase asa usor vremuirea ei. Si ce bine ar fi?
Cand eram copil am auzit odata, parca de la tata, de parfumurile bulgaresti ca fiind celebre. Cele de trandafir. Iar apoi, student fiind, des cautam Calea Dorobantilor, la intrare, unde era un magazin numit “Sofia”. Amintiri. Si amintirea se invarte in jurul unor arome. Iar mirosul aromelor este singurul simt, poate subiectiv, care aduce amintiri. “Mirosul ne trezeste amintiri. El intra in partile emotionale si ale memoriei de la nivelul creierului, la fel cum cuvintele ajung in partile de gandire”. Sa ne aducem aminte de mirosuri asociate amintirii. De vinul fiert cu miros de scortisoara si cuisoare. Sau de iarba verde cosita, De lemnul de brad ars sau poate de mirosul gutuii proaspete. De mirosul de iarna si de aer rece. De mirosul gogosilor calde ale parintilor. Si ce poate fi mai frumos decat mirosul cafelei de calitate. Memoria si mirosul sunt stans legate. Iar mirosurile sunt cat numarul degetelor de la mana. Adica zece!

 “Iar daca vrei sa vrei sa fii fericit in viata, invata sa rabzi si sa suferi”
Si desigur…

Sa urci in pod!