sâmbătă, 14 decembrie 2013

TARGU OCNA - SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONIBILIZATE, IN REZERVA SI IN RETRAGERE: TARGU OCNA - SINDICATUL CADRELOR MILITARE DISPONI...

Moral, legal
“Cine iubeste si lasa, Dumnezeu sa-i dea pedeapsa, taraisul sarpelui si pasul gandacului, vajaitul vantului, pulberea pamantului” – versuri populare.
 
Auzim des cuvintele. Autorul moral sau legal. Despre legal scriu altii. Eu vreau sa scriu despre moral. As aminti din explicarea din DEX a cuvantului, doar latura care tine de lumea interioara a omului, de spiritul sau. Trinitatea crestina, crucea pe care o facem zilnic, cele patru puncte cardinale as spune, au ca deosebita reprezentare si duhul ori spiritul devenit sfant. Ca moralitate reprezinta: natura, caracterul, valoarea unui fapt, a conduitei unei persoane din punct de vedere moral. Mai inseamna cinste si bună purtare. Ce importanta are trasatura umana? Din punctul meu de vedere imensa. De departe mai importanta decat legea. Imi amintesc o  intamplare tragica vazuta la inceputurile vietii mele de medic militar care m-a impresionat ca urmare . Activam la un mare depozit de munitie transilvan. Viata ma determina sa ma deplasez multi kilometrii spre si dinspre casa. Ma ajutam de masina nou cumparata de care eram tare mandru si de cota de benzina care si pentru un singur drum imi era insuficienta. Plecasem spre casa. Drum lung de peste 400 de kilometrii. Pe drumul mortii, acum sunt multe cu titulatura aceasta, adica pe portiunea Sebes –Sibiu, aproape de intrarea in Sibiu, aveam sa vad o mare drama. Un nesabuit, in depasire, pe o portiune de drum fara vizibilitate, varf de panta, a determinat prin conduita sa moartea a trei oameni. Nefericitul ramas anonim si-a continuat drumul nepasator. Mortii au ramas pe panta aceea. Specialistul, colonelul Beda, autor de manuale, avea sa scrie mai apoi intr-un articol intitulat: „Drama care a zdruncinat soseaua” despre accident. Vorbea despre autorul moral al accidentului. Acum dramele le vedem zilnic, ne-am obisnuit. Sau ce spuneti despre vanzarea lui Iuda, a „Fiului Omului”, denumire data de 88 de ori in Evanghelie, devenit Dumnezeu, cea din miercurea mare, ziua tradarii sale pentru plata a „treizeci de arginti”. A fost autor moral? Legal? Din pacate autorul moral nu se pedepseste, desi exista specificat in legea penala. Uneori nici nu se stie, ramane tacut, anomim pe parcursul vietii, ramanand sa dea socoteala doar la judecata finala a vietii acestuia. Se spune ca doar omul are lacrimi. Uneori vedem lacrimi. Adevarate ori false. Unii le spun de „crocodil”. Vedem apoi „dragostea netarmurita „ pentru roman la patru ori cinci ani in scrutinurile electorale.  Sunt autorii morali, sunt cei care ne conduc destinul si parcursul european. Iar autorul moral e mai vinovat decat faptuitorul – „the abettor is worse than the doer”- legislatie anglo-saxona .
Astia suntem noi. Comentam ca si un altul ar fi facut poate la fel, ca toti sunt la fel, dansam apoi pe manele, condamnam sau absolvim de vina pe oricine, mancam mult, apoi ne lamentam ca nu avem ce manca. Si mai ales uitam. Prea des! Uitam de ziua Marii Uniri, uitam de marele Eminescu sau alti unici romani, si uite asa, fara rusine, tragem de Romania in jos. Cu  mult tupeu, ori fara tupeu. Cat despre „autorii morali”,nu-i avem, ei vin… si sunt mereu din exterior.
 Show message history