miercuri, 25 septembrie 2013

Drept la replica

„Afara ploua ca si toamna, si e urat
Ma uit pe geam ca dupa tine, si atat
In mine toate amintirile,te asteapta”
Nostalgia/Savoy
 
Initial nu am vrut sa dau „dreptul la replica”. Dar vremea de afara ma tine in casa. As incepe cu gradul. Mi-a fost dat, a urmat  cariera tinandu-se scai de mine. Asa cum mi-a fost dat, imi poate fi luat. Dar nimeni nu-mi poate lua profesia, hartia de valoare pe care scrie ”Universitatea de Medicina Carol Davila” si profesia de „doctor-medic”. Asa ca elucrubatia cu „zero, este egal cu zero!” legat de grad, nu tine cu mine. „Tovaras” inseamna persoana care este legată prin viața, ori prin activitatea dusă în comun in raport cu alta, sau care prin lupta servesc pentru aceeași cauză. Nu recunosc nici o persoana cu initialele „G.O” printre colegii mei de an sau de ani mai mari sau mai mici. Dar omul tine neaparat sa-mi spuna „tovaras”! Este dreptul lui fireste, iar pe dorinta omului nu te poti..., spune o vorba! Apoi omul „pune vorbe” in cele scrise de mine, face trimiteri la generalimea romana NATO. Fals domnule- tovaras, nu am nimic, respect, Armata Romana, reprezentantii actuali ai ei. Singurul general pomenit in scriere nicicum nu face parte din „generalii NATO”!? „Mare este grădina Ta, Doamne, poarta deschisă şi proştii sar gardul”, ne spune un proverb popular. Cat depre „Legea nr. 241/2013 ii "repara" asa de bine pe cei 10% care in realitate sunt 48%, incat legea le si "ingheata" reparatia vreo 10-15 ani de zile”, ii amintesc ca „guvernanti” iau ce au dat. Au dat mult, iau prin „neindexare” tot atat. Ca se intinde pe 10-15 ani, necazul lor. Mie mi-au dat putin, asa ca in doi ani termin cu asta! Restul cu U.T.C., P.C.R., A.I.S.M. sau U.N.A.P sunt vorbe cu litera mare. Nu mi-am castigat existenta cu ele. Universitatea pomenita mai sus, face cu „varf indesat” . Iar”graduate courses leading’ ori „postgraduate” , faimosul „PUK”, il am si eu. Legat de gandul profund: „La urma urmei ce se poate cere unui necombatant precum Boboc Avi care oricand putea fi inlocuit cu un civil? Ar fi fost si mai economic pentru armata sa fi fost inrolat ca civil! Doar nu exista apendicita militara vs. apendicita civila sau diaree militara vs. Diaree civila” Ii scriu; da domule (ceva cu gradu’ ar trebui), necobatantul daca nu era prezent, nu incepea activitatea. Creierul de ofiter semana cu cel de soldat cat l-am strans si pansat, sangele arterei humerale, sau venos, la fel. Dar ceea ce este mai importat, desi ca persoana nu am avut nimic cu civilii medici, adaug, civilul nu a fost preferat si datorita ”bucatariei „! Afla prostia interioara si , mai ales, nu  avea certificatul sau atestarea ORNISS, pe probleme militare. Pe care, de bine de rau, medicul militar le are pana „la secret”.

In rest domnule-tovarase(nu-mi permit nici ceva similar „sanitarului”, „felcerului’, dealtfel meserii onorabile), sa fii sanatos. Combate omule, dar cu cap, decenta, adevar!

Cu senina detasare

Sanitar, felcer, medic, necombatant

Acelasi Avi Boboc

miercuri, 4 septembrie 2013

Bucurie sau tristete?!...

De cate ori schimba omul buletinul sau cartea de identitate?
Nu-i nevoie sa va ganditi sau sa-mi raspundeti! Dupa implinirea  varstei de 14 ani, din 10 in 10 ani… pana la varsta de peste 50 de ani, cand cei care ne gandesc, judeca, cuantifica si clasifica viata noastra considera ca nu mai este cazul. Mai exact ti se face ultima carte de identitate.
Pana aici nimic deosebit, economie de material, ori se gandesc la banii nostrii putini, ori poate faciesul nostru dupa 55 de ani se considera ori prea trecut sa se mai schimbe, ori poate schimbarea noastra nu mai este semnificativa cu ridurile in plus sau cu ingrosarea lor.
“ O TEMPORA, O MORES!”  - Ce vremuri, ce moravuri!
Apostrofa apartine lui Cicero in exordiul  primei Catilinare, discurs prin care, la 7 noiembrie 63 i. Hr., marele orator, consul in acel an, denunta in fata Senatului conspiratia patricianului Lucius Sergius Catilina (108 - 62) impotriva Senatului. Vorba s-a folosit mereu ca expresie retorica a indignarii impotriva stricaciunii vremilor si a societatii. Dar ce te faci citindu-ti  C.I. abia primita, dupa trecerea a inca 10 ani ca valabilitatea trecuta pe ea, (sic!?) este: 09.2013-09.2073!?
Un ochi plange, un ochi rade! Precum in basmele lui Petru Ispirescu. Plange pentru-ca ai ajuns la o varsta cand devii pentru societate si legiuitori un balast sau rebut si cand trecerea din sistem este previzibila si dorita . Rade ca poate aceiasi indivizi gandesc si ne fericesc prin intervalul de 60 de ani ar fi necesar si dorit ca limita de viata.
Oricum mi-am propus sa mai traiesc 60 de ani! Nu de alta dar sa le fac pe plac. Doamne ajuta-ne si tine-ne pe noi… rezervistii militari!
Meritam!

Col. (r) dr. Boboc Avi
avi_boboc@yahoo.com